De fleste som har prøvd Kindle lesebrett går sjeldent tilbake til vanlige bøker. Enkelheten, Amazons store utvalg og hendige funksjoner har gjort den til en favoritt hos tusenvis av nordmenn. Det er ikke det mest åpne brettet med tanke på filtyper, men vi synes likevel funksjonaliteten via Amazon rettferdiggjør dette. Vi er på ingen måte sponset av Amazon, men synes våre kunder og lesere fortjener et ærlig syn på dette, og vi ønsker å ta et standpunkt. I alle fall slik situasjonen med e-bøker er i dag.

Skolehuset.no har vært Kindle-forhandler siden 2015, og vi har dermed lært litt om hvordan du kan få mest ut av Kindle-brettet ditt. Enten du vurderer å kjøpe eller allerede har. Et hav av gode lesetimer ligger foran deg. La oss komme i gang!

Registrer brettet ditt og bruk Amazon slik det er ment til å brukes.

Vi anbefaler alle som velger Kindle å registrere seg på Amazon, og bruke det tilbudet for det det er verdt. Å prøve å bruke et Kindle lesebrett som et ”åpent” brett er ikke en spesielt god ide, da det blir som å kjøpe en iPhone uten å bruke apps. Kindle støtter PDF filer som kan lastes over via kabel eller sendes tråløst til brettet, men vår oppfatning er at ekte bøker fra Amazon gir en bedre leseropplevelse. Lesebrettet er relativt tregt sammenlignet med en Pc eller Mac, så zooming og manøvrering i en PDF er tregt. Du mister også muligheten til å redigere fonter og størrelse på disse, i de fleste PDF.

Hvis du er på jakt etter et 100% åpent brett er Kobo eller PocketBook gode alternativer.

Pigs on the decks and dog on the window.

Amazon butikken har også verdens største utvalg, innen alle sjangre. Her er det meste på engelsk, og dette skjønner vi er litt synd. Likevel, hvem har ikke lyst til å bli bedre engelsk? Vi utfordrer deg til å ta steget med å prøve engelske bøker. Alle Kindle-modellene kommer med innebygget ordbok som er superenkel å bruke.

Få gode opplevelser, og bli bedre i engelsk samtidig. Vinn-vinn.

Finnes det ikke norske bøker til Kindle? Jo klart det gjør!

Det finnes norske portaler som tilbyr store utvalg norske bøker. Disse kan sendes direkte til Kindle-kontoen din. Dette kommer vi til å skrive mer om etterhvert, men her er en start:

Goodreads – Få tips, sett lesemål og følg opp.

Goodreads - Bøkenes IMDB - Skolehuset anbefaler! - Bilde:goodreads.com

Goodreads.com er en tjeneste som er som bøkenes IMDB (Internet Movie Database). Goodreads har en kjent årlig kampanje som heter ”Year of books”. Her setter du et personlig mål om å lese for eksempel 15 bøker. Kryss av bøkene som lest, og skriv gjerne inn en kort anmeldelse. For din egen del! Da husker du også bøkene bedre, spesielt de du likte best. Vi synes også ”Want to read” funksjonen er veldig god. Får du et tips? Søk opp boken og legg i listen din. Etterhvert som du har krysset av bøker som lest i Goodreads, vil anbefalingene stadig treffe bedre. At Goodreads til slutt er integrert direkte på Kindlen fører til en god flyt og mange gode tips.

Vi har også erfart at ved å dele at en har startet på en bok i Goodreads, altså gjort en forpliktelse, så har en større sjans for å fullføre en aktuell tittel.

Bruk markeringsfunksjonen i bøkene

Goodreads - Bøkenes IMDB - Skolehuset anbefaler!

Samtlige Kindle modeller har ”Highlight” funksjon. Trykk på et ord og dra markøren over avsnittet eller setningen du vil lagre. De beste punktene fra bøkene er dermed enkle å hente opp til senere, eller for deg til å se gjennom når du har fullført en bok. Kanskje en bra start når du skal skrive en kort anmeldelse av boken inne på Goodreads?

Skaff en vegglader – Hvem gidder å dra opp en bærbar pc på toget for å lade?

Vi har flere kunder som kommer tilbake for å kjøpe USB-til-stikkontakt lader. Den er rimelig og kan brukes også til annen småelektronikk du måtte bruke daglig.

Vi anbefaler denne laderen til samtlige Kindle.

Lesemål – 5% hver kveld?

Da sidetallet i en bok kan variere på Kindle avhengig av skriftstørrelse du bruker, forholder man seg gjerne til prosent-lest. Et tips kan være å sette av feks. 5% som mål hver kveld når man er godt i siget. Hvis ikke man foretrekker kapitler da, og de ikke blir for lange.

Filmusikk til lesing gjør prikken over i’en

Skap den beste stemningen til leseøktene dine med filmusikk. Du har sikkert egne favoritter men vi anbefaler likevel navn som Hans Zimmer, John Williams, eventuelt musikken fra filmen ’Road to Perdition’ fra Thomas Newman. Du finner hele gjengen på Spotify eller Youtube. Vi avslutter like godt med en av våre favoritter:

Vi ønsker deg fantastiske timer i bøkene!

[Tittelbilde: amazon.com]